Bovenstaande afbeelding is een artistieke impressie van een vuurbal die uit de hemel neerdaalde en kort daarop in de lucht explodeerde. Het was de Toengoeska-explosie of de Grote Siberische Explosie die daar op 30 juni 1908 plaatsvond. Meer hierover op deze pagina.

**********************************

INEXPLICABILIS betekent in het Latijn :  ONVERKLAARD.

Inexplicabilis is een verzamelnaam voor het onbekende. Het omvat elk mysterie dat nooit werd opgelost en elke vraag die nooit beantwoord werd. Met elk jaar dat komt en gaat, ontdekken en leren we meer, maar we weten nog lang niet alles. De wereld is zo'n bijzondere, buitengewone en complexe plaats dat de kans erg klein is dat we elk raadsel ooit zullen oplossen, elke code zullen ontcijferen, elk verbazingwekkend fenomeen zullen begrijpen. Er is niemand die pretendeert deze wereld door en door te kennen en er zullen altijd mysteries en raadsels zijn. Antropologen die het leven van exotische stammen in verre oorden proberen te begrijpen, hebben vaak genoeg geconstateerd dat pre-technische samenlevingen geen verschil maken tussen het bovennatuurlijke en het natuurlijke. Zij kennen dat soort begrippen niet, de wereld is één geheel dat uit allerlei verschijnselen bestaat.

In onze samenleving gedirigeerd door technologie, komt het er op neer dat de natuurwetenschappen die ons rationele denken domineren, voor het bovennatuurlijke geen verklaring kunnen geven. De wetenschap kan echter ook geen overtuigend bewijs leveren dat het bovennatuurlijke niet bestaat. Denk v.b. aan personen met paranormale gaven of onstoffelijke wezens zoals vermeende verschijningen van engelen, geesten en spoken. Bovennatuurlijke verschijnselen kunnen per definitie niet op een wetenschappelijke manier bewezen worden. Dan zouden ze niet meer bovennatuurlijk zijn. Het is niet helemaal duidelijk of er echt een wezenlijk onderscheid bestaat tussen bovennatuurlijk en paranormaal. Hoe je het ook draait of keert paranormale verschijnselen zijn vermeende bovennatuurlijke verschijnselen die niet wetenschappelijk verklaard kunnen worden.

De meeste mysteries kunnen moeilijk opgelost worden omdat er te weinig wetenschappelijke bewijzen voorhanden zijn. Onze kennis neemt echter elke dag toe en zo zullen fenomenen die ooit als onverklaarbaar golden, niet langer een mysterie blijven en alsnog een wetenschappelijk sluitende verklaring krijgen.

Er bestaan in deze wereld meerdere onverklaarbare gebeurtenissen die alle verbeelding tarten en waarvoor nog steeds geen sluitende oplossing is gevonden. Een tweetal van deze gebeurtenissen en een  zone met vreemde ruimte-tijd anomalieën willen we hier even nader toelichten.

*****************************

"Not only is the universe stranger than we think, it is stranger than we can think"

Werner Karl Heisenberg - Duits natuurkundige en een van de grondleggers van de kwantummechanica.

*******************************

HET TOENGOESKA MYSTERIE

De Toengoeska explosie of Grote Siberische Explosie was een enorme ontploffing in de nabijheid van de rivier de Stenige Toengoeska in het gouvernement Jenisej dat toen deel uitmaakte van het Russische Keizerrijk. Als gevolg van deze explosie op 30 juni 1908, werden in een omtrek van 30 tot 40 kilometer alle bomen aan de basis van de stam afgebroken. In dit zeer afgelegen en dunbevolkte gebied zagen schaarse ooggetuigen een vuurbal uit de hemel neerdalen en in de lucht exploderen. Dit ging gepaard met een enorme knal en door de kracht van de explosie braken bomen af en werden mensen en dieren weggeblazen. De explosie was tot op meer dan 200 kilometer van "ground zero" te voelen.

Het getroffen gebied was zo afgelegen dat het tot 1927 zou duren vooraleer een eerste wetenschappelijke expeditie het centrum van de explosie zou bereiken. Men kon echter geen inslagkrater vinden, alleen een gebied van ruim 2000 vierkante kilometer groot waar de meeste bomen tegen de grond waren geslingerd. Omdat er geen inslagkrater werd gevonden, vermoeden wetenschappers dat een vrij grote meteoor of zelfs een komeet op een hoogte van een tiental kilometers uiteengespat is. In verband met de oorzaak van deze enorme explosie werden en worden er nog steeds veel alternatieve verklaringen gegeven o.a. : 

- een experiment met een energiewapen ontworpen door Nikola Tesla, een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.

- de crash van een buitenaards ruimteschip.

- een microscopisch zwart gat. Zwarte gaten ontstaan wanneer zeer zware sterren aan het einde van hun levensloop ineenstorten.

- een stukje antimaterie. Als materie en antimaterie met elkaar in kontakt komen annihileren ze elkaar en kan er enorm veel energie vrijkomen.

- een vroegtijdig experiment met een kernwapen dat uit de hand gelopen is.

Een volledig verslag met veel meer details kan je hier lezen : The Tunguska Explosion (qsl.net)

The Tunguska Event : een korte YouTube documentaire : The Tunguska Event | A Short Documentary | Fascinating Horror - YouTube

HET DJATLOVPAS - INCIDENT

Het Djatlovpas-incident waarbij negen skiërs onder bizarre omstandigheden omkwamen is misschien wel het grootste mysterie van de toenmalige Sovjet Unie, een horror verhaal uit het Russische Oeral gebergte. Op een trektocht door het Oeral gebergte zijn er in 1959 negen mensen omgekomen. Het is nog steeds een mysterie wat er daar precies is gebeurd. Zij verbleven in een gebied waar de temperatuur 's nachts tot ver onder nul zakt en toch zijn ze, slecht gekleed, uit hun tent geklommen. Wat heeft deze mensen bezield om hun tent achter te laten, terwijl ze wisten dat ze in enkele minuten konden dood vriezen ?

De naam "Djatlovpas-incident" is afgeleid van Igor Djatlov, de leider van deze groep. Het waren allemaal ervaren bergbeklimmers en de moeilijkheidsgraad van deze tocht lag op drie wat het hoogste niveau is. De groep geselecteerd door I. Djatlov zelf waren allemaal studenten of afgestudeerden van de "Ural State Technical University". De groep kwam bij elkaar in Jekaterinenburg (toen nog Sverdlovsk) en er zouden oorspronkelijk acht mannen en twee vrouwen meegaan op expeditie naar de berg Otorten in het Oeral gebergte. Een van deze tien mensen moest echter afhaken wegens ziekte zodat er in het totaal negen bergbeklimmers begonnen aan hun barre tocht. Later zou blijken dat de ziekte van Yuri Yefimovich Yudin de redding van zijn leven betekende.

Door de slechte weersomstandigheden raakten ze echter een stuk van hun geplande koers af. In plaats van hun tent in het beter beschermde bos, ongeveer twee kilometer verderop te plaatsen, hebben ze hun tent op 1 februari 1959 midden in de sneeuw op de helling van de berg opgezet. Dit was ongeveer tien kilometer ten noorden van de berg Otorten. In die nacht ging het echter vreselijk mis en zouden ze de volgende dag niet meer halen. Sommige lichamen werden gruwelijk verminkt op verschillende locaties teruggevonden. Tijdens deze bewuste nacht, bij een temperatuur van ongeveer min 30 graden Celcius, hebben de bergbeklimmers de tent van binnenuit opengescheurd en zijn ze alleen in hun nachtkledij de kou ingelopen. Sommigen hadden een schoen of een sok aangetrokken maar de meesten bewogen zich voort op blote voeten. Hun voetafdrukken wezen er op dat de groep vanaf de tent netjes in een rij naar het bos is gelopen. In het bos werden ook de eerste twee lichamen gevonden. Drie lichamen dat van Igor Djatlov inbegrepen lagen verspreid tussen het kamp en het bos in. Een van deze lichamen had een schedelbasisfractuur opgelopen. Iets meer dan twee maanden later werden de laatste vier lichamen gevonden. Ze lagen in een ravijn en hadden extreem intense verwondingen. Ze droegen kledingstukken van de andere al overleden groepsleden die later radioactief bleken te zijn. Onderkoeling moet mede de oorzaak zijn geweest van het overlijden van deze groep maar eigenaardig zijn wel de onverklaarbare plekken op hun lichamen, de rare kleur van de lichamen, de gebroken ribben, het hersenletsel en de radioactieve kleding. De lichamen en het gehele kamp waren radioactief. Bij een van de vrouwen Ludmilla Dubinina was zelfs de tong verwijderd.. Dokters verklaarden achteraf dat de kwetsuren die ze hadden opgelopen, zoals de blauwe plekken en de gebroken ribben, konden vergeleken worden met de kracht van een auto ongeluk of van een enorme explosie.

Het onderzoek achteraf heeft ook uitgewezen dat sommige leden van de groep brandwonden op hun lichaam hadden en dat er minstens drie leden van de groep een poging hebben ondernomen om terug het kamp te bereiken. De plek waar het incident plaatsvond werd zeker drie jaar lang afgesloten en het hele onderzoek werd zoveel mogelijk geheim gehouden, hetgeen niet uitzonderlijk was in de voormalige Sovjet Unie. Alhoewel er meerdere groepen met het onderzoek bezig waren, slaagden geen van allen er in om met een duidelijke en objectieve verklaring voor de dag te komen. Uiteindelijk werd het onderzoek afgesloten met als overlijdensoorzaak "een onverklaarbare natuurlijke kracht".

Er bestaan een aantal theorieën die zouden kunnen verklaren wat deze onfortuinlijke bergbeklimmers is overkomen.

1. Lawine : het ontstaan van een lawine in dit gebied zou een niet onlogische oorzaak kunnen zijn, maar dan zou er helemaal niets overgebleven zijn van hun tent en de leden van deze expeditie ook volledig onder de sneeuw bedolven zijn geweest. Ook stonden er nog skistokken rechtop en hun aparte verwondingen worden hierdoor ook al helemaal niet verklaard.

2. De Menkvi, Bigfoot of Yeti : De lokale bevolking de "Mansi" geloven dat in dit gebied de Menkvi rondwaart. Een groot aapachtig beest te vergelijken met de Amerikaanse Bigfoot of de Yeti in de Himalaya. In de loop van het onderzoek werd er gespeculeerd dat er een voetafdruk van zo'n soort beest was gevonden, maar de naam Menkvi kan meer beschouwd worden als folklore of een legende. Een legende wordt meestal als waar gebeurd doorverteld maar is niet historisch of wetenschappelijk te bewijzen.

3. Het Karman Vortex Street verschijnsel : dit zou een natuurlijk verschijnsel zijn waarbij hoge geluiden die door de wind worden gecreëerd, een vernietigend effect op mensen kunnen hebben. Hierdoor kunnen mensen rare dingen gaan doen, maar de aparte verwondingen, de verkleuringen van en de radioactiviteit op de lichamen worden hiermee niet verklaard. 

4. Nucleair Experiment van de Sovjets : deze hypothese lijkt al iets waarschijnlijker. Nova Zembla hetgeen "Nieuw Land" betekent, is een erg bergachtig gebied en eigenlijk de voortzetting van het Oeral gebergte en niet zo heel ver verwijderd van het gebied waar het incident plaatsvond. In de Sovjetperiode was Nova Zembla een zeer belangrijke locatie voor het uitvoeren van kernproeven. In de periode van september 1955 tot oktober 1990 zijn daar in het totaal 132 kernbommen tot ontploffing gebracht. Ook werd daar vanaf 1959 nucleair afval gedumpt. De vraag kan gesteld worden of er, juist op het tijdstip van het incident met de bergbeklimmers, door de Sovjets nucleaire testen werden uitgevoerd en waar deze groep onschuldig het slachtoffer van geworden is. Waren zij op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats ? Dit zou ook de radioactiviteit op de lichamen en de kleding kunnen verklaren. Ook het feit dat de plek waar het incident plaatsvond voor een periode van drie jaar werd afgesloten en het hele onderzoek zo veel mogelijk geheim werd gehouden, zou in deze richting kunnen wijzen.

5. De UFO connectie : ook deze hypothese is zeker niet uit te sluiten. Getuigen verklaarden dat er in februari en maart in het gebied waar het ongeluk plaatsvond, felle vliegende lichten werden gespot. Ook rond die tijd werd er in dit gebied een glimmend rond object gezien zo groot als een volle maan met een blauwige gloed. Het is zo goed als zeker dat het Oeral gebergte een UFO "hotspot" is. Op de Russische website "Russia Beyond" schrijft Darya Kezina dat naast de unieke sprookjesachtige schoonheid het Oeralgebergte ook een meer mythische reputatie heeft, vanwege de overvloed aan UFO actieve zones, mystici en anomalieën. Het artikel kunt u hier lezen : The Ural Mountaints: A Mecca for UFO enthusiasts - Russia Beyond (rbth.com)

Heeft UFO aktiviteit in dit gebied de groep parten gespeeld ? Werden ze ontvoerd door ufonauten en werden er experimenten op hen uitgevoerd, met dodelijke afloop tot gevolg ? Het is een hypothese zoals een ander.

Een meer uitgebreid verslag van dit incident kunt u lezen op de website Vice.com : Het Dyatlov-incident, een van de raarste onopgeloste mysteries van de afgelopen eeuw (vice.com)

Bekijk hier ook "The Dyatlov Pass Incident" reportage op het YouTube kanaal : The Dyatlov Pass Incident - YouTube

DE PERM ANOMALIE ZONE

PERM een stad in het oosten van Europees Rusland, aan weerszijden van de rivier de Karma en even ten westen van het Oeral Gebergte. De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn op ongeveer 1100 kilometer van Moskou.

Perm is bij veel mensen binnen en buiten Rusland bekend als de Perm Anomalie Zone, de Molebsky driehoek of de M-zone. Het is een gebied van 45 vierkante kilometer gelegen in een dicht bebost gebied van de Perm regio. Het gebied is bekend van UFO-waarnemingen, hallucinaties, meldingen van mysterieuze lichten, slecht functionerende kompassen en elektronica.

Verschillende getuigen hebben meerdere vreemde gebeurtenissen gemeld in dit gebied. Dit varieert van het spotten van mysterieuze lichtbollen, het zich fysiek ziek voelen of men ondergaat een algemene morele en fysieke verbetering. Ook de waarneming van weers-of technische anomalieën en het ervaren van diepe hallucinaties zijn niet ongewoon.

Ondanks het feit dat er regelmatig wetenschappelijke expedities naar deze site werden ondernomen, blijft dit mysterie voorlopig onopgelost.

Een meer gedetailleerd verslag over dit gebied kunt u hier lezen op de website Mysterious Universe : A Bizarre Anomalous Zone in the Wilds of Russia | Mysterious Universe

Bekijk hier een korte reportage over de Pem M-Zone : The Hidden Russian "M-Triangle" UFO Hotspot Zone - FindingUFO - YouTube

******************************

Voor diegenen die meer over het paranormale, cryptische fenomenen en mysterieuze gebeurtenissen willen te weten komen, volgt hieronder een lijst van links naar websites die men kan raadplegen :

Ancient Code : Ancient Code (ancient-code.com)

Verborgen Geheimen : Verborgen Geheimen van de Mensheid ( in Dutch language).

Anomalies - The Strange and Unexplained : Anomalies: the Strange & Unexplained | Keeping the Paranormal Real (anomalyinfo.com)

Dossier X : Dossier X - De website voor het onverklaarbare! ( in Dutch language).

Gosttheory : Ghost Theory

Historic Mysteries : Historic Mysteries - Unexplained mysteries, archaeology, and cool history.

Listverse : Top 10 Lists - Listverse

Museum of Unnatural Mystery : The Museum of Unnatural Mystery Homepage (unmuseum.org)

Mysterious Universe : Mysterious Universe

Mystery Portals : Mystery Portals - Mystery Portals Encounters with the Strange and Unknown

Paraseek : Paranormal Search Engine and forum - Parasek.com (paraseek.com)

Stranger Dimensions : Stranger Dimensions - Weird Science and Unexplained Phenomena

The Supernatural Zone : THE SUPERNATURAL ZONE (qsl.net)

Unexplained-Mysteries : Unexplained Mysteries - Paranormal News and Discussion (unexplained-mysteries.com)

Unexplainable.net : Unexplainable.Net – Watching The World Change

The Unexplained Mysteries : Unexplained Mysteries - Paranormal, Strange, Unsolved Mysteries, UFO, Aliens & Creepy Mysteries (theunexplainedmysteries.com)

Encyclopedia of the Unusual and Unexplained : Encyclopedia of the Unusual and Unexplained (unexplainedstuff.com)

Haunted Forest - Hoia Baciu Forest : Haunted Forest - Hoia Baciu Forest

Paranormal News Insider : Paranormal News Insider (paranewsinsider.com)

Paranormal : Paranormal - Supernatural and Unusual Topics, Ghost Stories, & Superstitions - Ready Reference Center at Middletown Thrall Library - Web Research, Websites, Internet Resources

Paranormal Research Society : Paranormal Research Society – PRS

The Paranormal Database : The Paranormal Database

Paranormal X : Paranormal X

Paranormal Zone X : Paranormal Zone X (google.com)

Phantoms & Monsters : Website eigenaar is Lon Strickler - Zeer goede en informatieve site in verband met het paranormale, cryptische fenomenen en niet geïdentificeerde luchtfenomenen : Phantoms and Monsters - Real Eyewitness Cryptid Encounter Reports

The Singular Fortean Society : The Singular Fortean Society

Skinwalker Ranch : Skinwalker Ranch